Uncategorized

Fekete István: Vuk – könyvajánló 12. rész

Ki ne találkozott volna a kis Vuk történetével? Szerencsére valószínűleg igen kevesen akadnak, akik ne ismernék a hányattatott sorsú rókafiú szárnypróbálgatásait. Azonban a rajzfilmen túl a gyönyörű leírásokban, érzelmekben gazdag regény el(újra)olvasása is szívet melengető program lehet ezekben a csendes, bizonytalan napokban.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

{{Vigyázat, a bejegyzés cselekményleírást tartalmaz, amely a szövegben ebben a formában kerül jelölésre.}}

E-book:
http://www.literart.org.ro/files/vuk.pdf

Vuk varázslatos története egészen a gyerekkoromig repít. Nem csak azért, mert akkoriban ismertem meg a regényt és a rajzfilmet, hanem mert olyan tájakra kísér, amelyek fiatal korom legfontosabb helyszínei voltak. Az erdők, mezők, szántóföldek világa, a rónaság végtelenje, a fák, bokrok, vadon élő állatok tapintható közelségbe kerülnek ismét, rókákkal, partifecskékkel, ürgékkel, sasokkal, őzekkel – minden illattal, ízzel, színnel, érzéssel együtt.

Lefelé hajlott a nap. Búcsúzóul betekintett még az erdőbe, hol hosszúra nyúlt az árnyék, és a szelíd szemű gerlék halkan kurrogtak. Vörös fényben úszott a fák dereka; hazafelé zümmögtek a méhek, és csengő madárdal fuvolázott ezer hangon.”

Már rögtön az első bekezdésben olyan mesés környezetbe kalauzolja az olvasót Fekete István, amelyből nem szeretnénk szabadulni. Jó nyakig beleburkolózni a látványba, hangokba, nyugalomba. Tökéletes leíró mondatai zseniálisan érzékeltetik azt, hogy nem csupán az események lényegesek, az azt körülvevő környezet, a természet törvényei legalább annyira fontosak, mint maga a cselekmény.

Vuk egy szerető rókacsaládban nevelkedik testvéreivel, Kag és Iny fiaként. A vadászok azonban rálelnek a rókavárra, és kiirtják csaknem az egész családot.

Az öreg tölgy a dombokkal együtt őket is lágyan gyökérmarkába vette, és halkan susogott a lecsendesedett szélben, mintha mi sem történt volna.”

A legéletrevalóbb kisrókát, Vukot anyja még idejében kimenekíti a tópartra, de a család többi tagja elpusztul. A rókakölyök még túl fiatal ahhoz, hogy gondoskodni tudjon magáról, szüleit pedig még azelőtt szétmarcangolják a kutyák, hogy átadták volna számára a zsákmányszerzés fortélyait. Szerencsére egy rokon, Karak rátalál, és pártfogásába veszi.

Az öreg Vuk vére! Még ki sem látszik az idei fűből, és ilyen orrt […] Karak, vén róka […] kincset kaptál, úgy vigyázz rá […]”

Karakot Vuk nagyapjára emlékezteti a kisróka, akinek nevét is viseli. Már igen korán megmutatkoznak kiemelkedő képességei vadászat terén. Bár Karak első gondolatai közt ott lapul, hogy önös érdekei miatt tartja maga mellett kicsi rokonát, ám győz a szeretet és a vér szava – fiaként neveli fel.

Arra persze nem gondolt, hogy a vadászat ősi ösztöne az emberben éppen olyan öreg, mint a rókában, de Vuk még fiatal volt, és erre nem gondolhatott.”

Ebben a történetben az (is) a zseniális, hogy bár a rókák szemszögéből élhetjük át az eseményeket, értük, az ő életükért, sikeres zsákmányszerzésükért izgulhatunk, Fekete István egy-egy mondattal felvillantja az érem másik oldalát is. Ha teljes felmentést nem is ad a vadászokkal kapcsolatban, arra készteti az olvasót, hogy ha csak egy-egy pillanatra is, de álljunk meg, és vizsgáljuk a dolgokat a másik szemszögből is.

Az éjszakából kinőttek egyszerre a fák, az ólak, a ház fehér kéményei és a három róka, akik fáradtan, piszkos-földesen ültek szemben egymással, valami különös boldogságot éreztek, mely végigszaladt gerincükön, aztán vérükben kezdett táncolni. Nagy érzés volt és szép, mint maga az élet.”

Egy éjszaki portyázás során Vuk a Simabőrű házánál találkozik Innyel, testvérével, aki csodával határos módon túlélte a rókavár megsemmisítését. Karak segítségével kiszabadítják a fogva tartott, halálra ítélt állatot, és immár hárman élik tovább kalandokkal teli életüket.

Nagy volt a csend. Iny félőn összehúzta magát, Vuk pedig nézte, nézte az öreg rókát, és amikor egy kései száraz levél perdült eléje valamelyik fáról, tudta, hogy az az elmúlás szárnya verte le.”

{{Karak meghal, de a fiatalok tovább élnek. Mindketten párra találnak, hogy folytassák, amit szüleik elkezdtek: Iny Barkkal, Vuk Cselével vállvetve halad tovább azon az úton, amelyen őseik csak olyan kevés ideig tudtak taposni.}}

Vuk népszerűsége mindmáig töretlen. Hogy mi a titok? Ami biztos, hogy a regény hat. Az emberek többsége ki van éhezve a jóra, a szépre, az igazságra, ebben a torz, hamis, hazug világban. (Talán nem véletlenül állunk egy hatalmas változás küszöbén). Ráadásul a történet olyan érzelmi húrokat pendít meg az olvasóban, amelyeket mindannyian átéltünk, tapasztaltunk, amikor végigjártuk felnőtt létünkhöz vezető igen hosszú, buktatókkal teli rögös utunkat.

Kedves Látogató! Miért ne adhatnék egy kis ízelítőt kedvenc olvasmányélményeimből? Elsősorban 20. századi és kortárs magyar kötetekből ajánlok heti rendszerességgel saját "olvasószűrőmön" keresztül egy-egy újabb történetet, remélhetőleg minél több mindenkit ösztönözve ezzel rendszeres könyvlapozgatásra. Szép, letehetetlen könyvekben bővelkedő napot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük