Uncategorized

Krúdy Gyula: A tiszaeszlári Solymosi Eszter – könyvajánló 31. rész

Csak az eszlári pör nyíregyházi tárgyalását kellett végigfigyelni, hogy a népmesék, népmondák, legendák és babonák világát jobban megismerje a hallgató mintha egy könyvtárnyi könyvet olvasna végig a néplélekről.”

Solymosi Eszter rituális meggyilkolásának legendája az 1800-as évek Magyarországának legvérfagyasztóbb históriájává nőtte ki magát. A regény jóval több, mint egyszerű oknyomozás, hiszen nem csak a „boldog békeidők” eszményét tiporta el, de a történet a kislány alakját – akinek vérét a zsidók a vád szerint húsvéti pászkájukba keverték – az antiszemitizmus jelképeként festette meg, megágyazva ezzel a 20. század borzalmas eseményeinek.

Amikor az antikváriumban megakadt a tekintetem a köteten, bevallom – szégyen vagy nem, de – fogalmam sem volt, hogy mit tartok a kezemben. Mégis valamiért megfogott a cím, és ahogy beleolvastam, és végigfutottam a fülszöveget, igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Hosszabb, bonyolultabb, kicsit talán szárazabb utazás lett belőle, mint azt elsőre gondoltam, kellőképpen megküzdöttem vele, érte. Ugyanakkor a maga nemében rendkívül hiteles, és megfelelő távolságtartással, számos nézőpontból megvilágított történetet kaptam, amely ma igencsak aktuális olvasmány lehet rengeteg tanulsággal és – sajnos – nem is olyan váratlan felismerésekkel.

Tanulmány? Nép- és korrajz? Krimi? Riport? Monda? Szociográfia? Krúdy nem csekély, összesen 600 oldalas regénye minden felsorolt műfajnak eleget tesz. És még megannyi másnak is. A szerző mérnöki precizitással méri az összetevők arányát azért, hogy minden nézőpontból rávilágítson erre a középkori babonákat felelevenítő, képtelen vádra. A poshadt társadalmi rétegek felsejlése könyörtelen jövőképet vetít, és mi, olvasók már azzal is tisztában vagyunk, hogy az még annál is borzalmasabb lesz, mint amelyet akár 1882-ben, Eszter eltűnésének évében, vagy 1931-ben, a regény megjelenésekor bárki is álmodhatott volna, legyen szó akár a legsötétebb éjszakáról.

A mezítláb elszaladt leányka nem hagyott maga után egyéb nyomot az életéből, mint csak annyit, hogy a gazdasszonya házát nem meszelte ki úgy, ahogy az akarta volna. Elvitte a festéket a másvilágra.”

Esztert, a nehéz körülmények között élő cselédlányt akkor látják utoljára, amikor gazdasszonya a húsvét előtti készülődés okán festékért küldi. Hazafelé nyoma vész a lánynak, és az a szóbeszéd, miszerint a zsidók megölték és vérét vették rituális szertartásukhoz úgy kap szárnyra, mint a por. Az eszláriak egymás szavát továbbszőve kerekítik történetüket, képtelenebbnél képtelenebb fordulatokkal tarkítva. A holttest végül meg is lesz, meg nem is, vannak, akik felismerni vélik benne Esztert, és vannak, akik határozottan állítják, hogy nem a lány hulláját találták meg. A kis közösség fantáziája persze élénk, arra is találnak magyarázatot, hogy ha nem a zsidók ölték meg, akkor elbújtatták, külföldre szöktették, esetleg leánykereskedők rabolták el, vagy ő maga ment szégyenében a Tiszának, miután ártatlanságát elveszítette.

{{A legvalószínűbb azonban az, hogy elragadta a szeszélyes Tisza vagy merő szerencsétlenségből, vagy a nyomorból való menekülés végzetes lehetőségeként. }}

Bár a korábban kiadott Eötvös Károly védőügyvéd tollából származó A nagy per című művéből sokat megtudhatunk a szégyenteljes vádból, a Krúdy-féle történetmesélés és közeli társadalomportré kétség kívül népszerűbbé vált az olvasók között. A hitelességen, alapos utánjáráson túl köszönhető mindez Krúdy személyes élményeinek, amelyet Tisza-menti születésű emberként az ott élő milliő közvetlen környezetében még személyesebb aspektusból láttatja az ott élők gondolat-, érzelem- és hiedelemvilágát.

Amennyire izgalmasnak és tanulságosnak tartottam belevágni a szövegbe, annyira borsódzott a hátam a lidérces krónikától. Bár egyértelmű magyarázat, teljes bizonyossággal állítható kimenetel nem született az ügyben, valójában a hangsúly – bármennyire is képtelenül hangzik, de – nem Eszter halálára helyeződik, sokkal inkább azokra a folyamatokra, azokra a felszín alatt bugyogó gondolatiságokra, amelyet egy keresztény kislány halála 1882-ben elindított a magyar társadalomban. Bár szövevényes, és akár sokszor nehezen követhető történetet ad a szerző a kezünkbe, megéri elolvasni, nem csak a rendkívül abszurd esemény miatt, de továbbgondolás és tanulságlevonás céljából is. Nem biztos, hogy jólesik. Sőt, valószínű, hogy nem. De pont azért.

Kedves Látogató! Miért ne adhatnék egy kis ízelítőt kedvenc olvasmányélményeimből? Elsősorban 20. századi és kortárs magyar kötetekből ajánlok heti rendszerességgel saját "olvasószűrőmön" keresztül egy-egy újabb történetet, remélhetőleg minél több mindenkit ösztönözve ezzel rendszeres könyvlapozgatásra. Szép, letehetetlen könyvekben bővelkedő napot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük